Moda na aktywny tryb życia oraz zdrowe odżywianie od kilku lat towarzyszy nam na każdym kroku. Rosnąca świadomość żywieniowa oraz wiedza o własnym ciele sprawiają, że żyjemy nie tylko dłużej, ale również zdrowiej. Mimo to wielu z nas wciąż nie do końca wie jak odnaleźć się w gąszczu informacji o wyborach żywieniowych, dietach oraz odżywianiu w konkretnych jednostkach chorobowych. Na szczęście z pomocą przychodzą dietetycy, którzy specjalizują się w prawidłowym doborze jadłospisu do naszych potrzeb oraz trybu życia. Warto więc przynajmniej raz w życiu wybrać się do tego specjalisty. Jak wygląda wizyta u dietetyka oraz jakie przynosi korzyści dla zdrowia? Odpowiadamy.
Z artykułu dowiesz się:
Czym zajmuje się dietetyk
Dlaczego warto skorzystać z porad dietetyka
Jak wygląda wizyta u dietetyka
Czym kierować się podczas wyboru dobrego dietetyka
Jak przygotować się na wizytę u dietetyka
Czym zajmuje się dietetyk?
spis treści:
Rosnąca świadomość żywieniowa oraz umiejętność czytania etykiet produktów spożywczych to pozytywne zjawiska, które cieszą ekspertów. Coraz więcej osób wie i rozumie, że należy zdrowo się odżywiać. Jednak ich praktyczna wiedza na ten temat jest zwykle niestety znikoma. W efekcie wciąż przybywa osób z nadwagą i otyłością. Zbędne kilogramy magazynowane w organizmie przez wiele lat prowadzą do wielu chorób, których leczenie wcale nie jest proste. Fakt ten pokazuje, że potrzebne jest nam specjalistyczne wsparcie dietetyka.
Dietetyk – kto to taki?
Dietetyk to specjalista do spraw żywienia, którego głównym zadaniem jest promowanie zdrowego odżywania i aktywnego trybu życia. Aby jednak mógł on budować zdrowe nawyki żywieniowe u swoich pacjentów, musi mieć szeroką wiedzę nie tylko z zakresu żywienia, ale również anatomii, fizjologii, biochemii, mikrobiologii, a nawet psychologii. Wszystko po to, aby znać wpływ poszczególnych składników żywieniowych na nasz organizm, a także wzajemne oddziaływanie tych składników na siebie. Wiedza dietetyka pozwala więc ułożyć indywidualny plan żywienia, dostosowany do:
wieku
płci
poziomu aktywności fizycznej
stanu zdrowia
istniejących schorzeń, nietolerancji i alergii pokarmowych
W zależności od specjalizacji dietetycy układają zarówno indywidualne plany żywieniowe, jak i odpowiadają za jadłospisy w żywieniu zbiorowym, na przykład w przedszkolu, szpitalu lub ośrodku dla osób starszych.
Niestety w Polsce pokutuje powszechne przekonanie, że działalność dietetyka związana jest jedynie z odchudzaniem. Natomiast wizyta u dietetyka wskazana jest wyłącznie w sytuacji, kiedy ktoś planuje zrzucić zbędne kilogramy. Tymczasem konsultacje dietetyczne mają znacznie szersze cele. Dietetyk opracowuje dieto-terapię w wielu schorzeniach, a także jednostkach chorobowych, które wymagają indywidualnej diety. Rolą dietetyka jest również edukacja żywieniowa, nauka wyboru właściwych produktów spożywczych, metod przygotowywania i obróbki żywności, a także nauka czytania etykiet produktów spożywczych podczas zakupów.
Z roku na rok wzrasta liczba osób korzystających z oferty sanatoriów. Specjalne ośrodki uzdrowiskowe umożliwiają szybszy powrót do zdrowia. Kuracjusze poddają się licznym zabiegom pozwalającym poprawić kondycję organizmu oraz odpocząć i zrelaksować się. Pacjenci mają do wyboru dwa rozwiązania – udać się do ośrodka prywatnie lub skorzystać z dofinansowania NFZ lub innych instytucji. Ile kosztuje pobyt w sanatorium ze skierowaniem, a ile pobyt prywatny na własną rękę?
/ 5.
Wizyta u dietetyka – dlaczego warto?
Wiele osób decyduje się na wizytę u dietetyka ze względu na nadwagę lub otyłość. Po samodzielnych próbach utraty masy ciała, zakończonych niepowodzeniem lub szybkim powrotem utraconych kilogramów pojawia się chęć zaczerpnięcia porady u specjalisty. Konsultacji wymaga jednak również sytuacja przeciwna, tj. gdy cierpimy na niedowagę oraz mamy problemy z przybraniem na masie. Specjalista pomoże nam wówczas zdrowo i racjonalnie wypracować nawyki żywieniowe, które stopniowo przywrócą nam właściwą masę ciała.
Dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowie
Wizyta u dietetyka wskazana jest nie tylko dla osób z problemami zdrowotnymi, ale także tych, które pragną prawidłowo zbilansować swój jadłospis oraz dostosować kaloryczność swojej diety do codziennego zapotrzebowania organizmu. Jednym słowem, wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Do dietetyka powinny udać się osoby cierpiące na schorzenia, które wymagają dobrania indywidualnej diety, na przykład w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, hormonalnych, autoimmunologicznych oraz metabolicznych. Jeśli więc zdiagnozowano u ciebie na przykład nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemię, cukrzycę typu II lub chorobę Hashimoto, powinieneś niezwłocznie udać się do dietetyka.
Nie inaczej sytuacja wygląda w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości bólowych po spożyciu konkretnych produktów spożywczych. Często powtarzające się objawy takie jak: ból brzucha, biegunki, wzdęcia, nadmierne gazy, uczucie pełności, czy pieczenie w przełyku wymagają konsultacji żywieniowych. Dietetyk nie tylko pomoże ustalić przyczynę tych problemów, ale również zaleci sposób żywienia, który znacznie poprawi samopoczucie. W tych przypadkach często w grę wchodzą nietolerancje pokarmowe lub alergie, które wymagają wykluczenia z diety konkretnych produktów spożywczych i zastąpienia ich innymi, o podobnej wartości odżywczej, co pomoże uniknąć niedoborów pokarmowych.
Wizyta u dietetyka – w jakich sytuacjach warto skorzystać z porady?
Wizytę u dietetyka zaleca się kobietom planującym ciążę, którym zależy na właściwym przygotowaniu swojego organizmu do rozwoju płodu, a także ciężarnym oraz mamom karmiącym.
Z pomocy dietetyka chętnie korzystają początkujący wegetarianie lub weganie, którym po decyzji o zmianie dotychczasowej diety czasami ciężko jest się odnaleźć w nowej rzeczywistości.
Osobnym działem dietetyki jest żywienie sportowców. Ich sposób odżywiania ma bowiem istotny wpływ na wydolność i kondycję, ale również zdolność organizmu do regeneracji i uzupełniania niedoborów żywieniowych, co przekłada się na lepsze wyniki. Aktualnie praktycznie każdy profesjonalny sportowiec korzysta z usług wykwalifikowanych dietetyków. Również sportowcy amatorzy coraz chętniej zasięgają porady dietetyków.
Żylaki to opuchnięte, poskręcane żyły o niebieskiej lub ciemnofioletowej barwie. Mogą przybierać postać chropowatych, poskręcanych lub wypukłych. Przyczyna powstawania żylaków nie jest do końca znana. Lekarze wyróżniają jednak pewne czynniki ryzyka, które mogą sprzyjać ich rozwojowi. Istnieje kilka metod leczenia. Jak się ich pozbyć?
/ 5.
Jak wygląda wizyta u dietetyka?
Pojedynczą wizytę u dietetyka można podzielić na cztery zasadnicze etapy.
Szczegółowy wywiad żywieniowy, podczas którego specjalista chce poznać cel wizyty. Pytania, jakie najprawdopodobniej zada dietetyk:
stan zdrowia i występujące choroby
dotychczasowy sposób żywienia
ulubione produkty spożywcze
nielubiane produkty spożywcze
poziom aktywności fizycznej
tryb pracy
dotychczasową organizację żywienia
stosowane dotychczas diety
nawyki żywieniowe
ilość płynów wypijanych w ciągu dnia
motywację do zmian
Jeśli to kolejna wizyta u dietetyka, specjalista będzie chciał zapoznać się z dostarczonymi wynikami badań oraz dzienniczkiem bieżącego notowania spożycia produktów.
Na każdej wizycie wykonywane są również pomiary antropometryczne. Dietetyk waży, mierzy wzrost, a także obwód talii i bioder pacjenta. Wielu dietetyków ma również dostęp do nowoczesnych analizatorów składu ciała, które pozwolą określić procentową zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej oraz zawartość wody w ciele i wiek metaboliczny.
Ostatnim etapem wizyty jest ustalenie najbliższego celu oraz sposobów jego osiągnięcia, a także opracowanie strategii dietetycznej. Krótko po odbyciu wizyty otrzymasz również indywidualny plan żywieniowy w postaci zaleceń żywieniowych oraz menu na określony czas.
Jak znaleźć dobrego dietetyka?
Wielu dietetyków prowadzi prywatne gabinety dietetyczne. Można je ocenić na podstawie wystawionych opinii przez innych klientów, a także ofertę i cennik znajdujące się na stronach internetowych. Do dietetyka niekiedy można również dostać się w ramach NFZ, dlatego warto zapytać w swojej przychodni, czy istnieje taka możliwość.
Część dietetyków pracuje również w szpitalach, gdzie układają diety dla pacjentów, edukują i udzielają porad żywieniowych, a także kontrolują jakość wydawanych posiłków. Wielu specjalistów pracuje w sanatoriach, placówkach edukacyjnych, takich jak szkoły, przedszkola i żłobki, a także zakładach opiekuńczo-wychowawczych, salonach fitness, na siłowniach, w firmach cateringowych, a nawet gabinetach urody i SPA.
Wizyta u dietetyka – jak dobrze się przygotować?
Wybierając się na swoją pierwszą wizytę u dietetyka, warto dobrze się przygotować, wówczas spotkanie z pewnością będzie bardziej efektywne.
Co warto wziąć ze sobą na wizytę do dietetyka?
Wypełniony dzienniczek z okresu ostatnich 2-3 tygodni, w którym zapiszesz wszystkie spożyte produkty i przekąski z uwzględnieniem wielkości porcji, na przykład w gramach. Warto także zanotować pory spożywanych posiłków oraz ilość i rodzaj wypijanych płynów. Dla dietetyka istotny będzie również sposób przygotowywania potraw. W dzienniczku pisz tylko prawdę i nie próbuj się „wybielać”, ponieważ wizyta ma na celu modyfikację dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Badania biochemiczne krwi, lipidogram i badanie moczu z okresu ostatnich sześciu miesięcy. Do zestawu dokumentów warto dołączyć także wyniki badań specjalistycznych, jeśli w ostatnim czasie były wykonywane.
Listę przyjmowanych leków przepisanych przez lekarza, a także suplementów diety wraz z dawkowaniem i dokładną nazwą preparatu.