Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Nadal jednak zdarzają się jej zagorzali przeciwnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta schabowego. Niektórym trudno jest zaakceptować to, że ktoś świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa. Decyzja o przejściu na wegetarianizm powinna być przemyślana, podjęta samodzielnie po przeanalizowaniu wszelkich informacji o diecie bezmięsnej. Nie powinniśmy podejmować takiego kroku pod wpływem impulsu, mody czy też namowy kogoś bliskiego. Rozważając przejście na wegetarianizm, wiele osób zastanawia się, ile kosztuje taka dieta? Czy jest tania? Czy może droższa od diety z uwzględnieniem posiłków mięsnych?
Z artykułu dowiesz się:
Na czym polega wegetarianizm?
Jakie są powody, dla których ludzie przechodzą na wegetarianizm
Czym należy pamiętać po przejściu na dietę wegetariańską
Ile kosztuje przejście na wegetarianizm
Jak zmniejszyć wydatki na dietę wegetariańską
Czy dieta wegetariańska niesie jakieś zagrożenia dla zdrowia
Na czym polega wegetarianizm?
spis treści:
Wegetarianizm polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety mięsa, w tym także ryb i owoców morza. Nieco łagodniejszą formą wegetarianizmu jest semiwegetarianizm czyli wyłączenie z diety mięsa czerwonego, tj. wołowiny i wieprzowiny, a pozostawienie mięsa białego – ryb i drobiu.
Skrajniejszą odmianą wegetarianizmu jest weganizm, który z kolei wiąże się z koniecznością rezygnacji nie tylko z każdego rodzaju mięsa, ale także z produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład mleka, jajek, miodu. Wegetarianizm początkowo był manifestem przeciwko wykorzystywaniu zwierząt jako źródła pożywienia. Współcześnie jest to także styl życia, który wybierają ludzie w różnym wieku, zarówno młodsi, jak i starsi.
Dieta wegetariańska wymaga odpowiedniej wiedzy. Jak zauważa Katarzyna Biłous, specjalistka ds. żywienia, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Wegetarianizm i weganizm to sposoby odżywiania, które wymagają sporej wiedzy dotyczącej potrzeb ludzkiego organizmu. Polecanie ich osobom, które nie wykazują zainteresowania aspektami własnego zdrowia i chęci zgłębiania wiedzy na ten temat, może być groźne. Nie wystarczy bowiem pozbyć się z diety mięsa i „przerzucić” się na sałatę pięć razy dziennie, a taki sposób zachowania jest dla laików równoznaczny z wegetarianizmem. (Źródło cytatu: Pułapki diety wegetariańskiej; hellozdrowie.pl)
Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na produktach roślinnych. Zazwyczaj wegetarianie dopuszczają również spożywanie jaj i nabiału.
Przejście na wegetarianizm – dlaczego ludzie decydują się na dietę wegetariańską?
Przyczyny przejścia na wegetarianizm mogą być różne. Niektórymi kierują względy etyczne, humanitarne, religijne lub ekologiczne. Inni natomiast przestają ufać jakości produktów zwierzęcych. Można również spotkać osoby, które zdecydowały się na ten rodzaj diety ze względów zdrowotnych.
Zalety wegetarianizmu
Wegetarianizm wiązany jest z licznymi zaletami, w tym m.in.:
obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi
obniżeniem ciśnienia tętniczego
zmniejszeniem ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych czy też cukrzycy typu 2
zmniejszeniem ryzyka występowania nadwagi, otyłości oraz zaparć
dostarczaniem do organizmu wielu witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, na przykład witaminy C
zmniejszeniem ryzyka spożywania nitrozoamin, tj. pozostałości po antybiotykach oraz lekach weterynaryjnych stosowanych w hodowli przemysłowej zwierząt
zmniejszeniem narażenia na choroby odzwierzęce i zakażenia pasożytnicze
Wielu wegetarian uważa, że zmiana diety pozytywnie wpłynęła na stan ich skóry, przemianę materii oraz pozwoliła na stałe wyeliminować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Rosnąca świadomość żywieniowa oraz wiedza o własnym ciele sprawiają, że żyjemy nie tylko dłużej, ale również zdrowiej. Mimo to wielu z nas wciąż nie do końca wie jak odnaleźć się w gąszczu informacji o wyborach żywieniowych, dietach oraz odżywianiu w konkretnych jednostkach chorobowych. Na szczęście z pomocą przychodzą dietetycy, którzy specjalizują się w prawidłowym doborze jadłospisu do naszych potrzeb oraz trybu życia. Warto więc przynajmniej raz w życiu wybrać się do tego specjalisty. Jak wygląda wizyta u dietetyka oraz jakie przynosi korzyści dla zdrowia? Odpowiadamy.
/ 5.
Przejście na wegetarianizm – o czym należy pamiętać, będąc na diecie bezmięsnej?
Decydując się na przejście na wegetarianizm, należy pamiętać o uzupełnianiu diety w składniki, które najczęściej występują w produktach mięsnych. Mowa tu przede wszystkim o:
białku, które występuje w nasionach roślin strączkowych
wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 – występują w orzechach włoskich, oleju lnianym, nasionach chia
żelazie – występuje w nasionach roślin strączkowych, zielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych
wapniu – występuje w wodach wysokozmineralizowanych, warzywach kapustnych, komosie ryżowej, maku, sezamie
cynku – występuje w suchych nasionach roślin strączkowych, pestkach, orzechach, produktach pełnoziarnistych
jodzie – znajduje się w algach morskich, wodorostach, soli jodowanej, wodach mineralnych
witaminie B12 – w jajach, nabiale; żadna z roślin nie jest zdolna do syntezy tego składnika, w przypadku weganizmu konieczna jest więc jej suplementacja
witaminie D – zaleca się jej suplementację, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
Ile kosztuje wegetarianizm?
Czy dieta wegetariańska jest droższa od diety zawierającej produkty zwierzęce? To zależy głównie od tego, jakie składniki będą dominowały w jadłospisie.
Przykładowe ceny produktów, które popularnie wykorzystywane są w diecie wegetariańskiej:
ziemniaki – około 2 złote za kilogram
jabłka – około 3 złote za kilogram
marchew – około 2 złote za kilogram
banany – około 5 złotych za kilogram
ryż – około 4,50 złotych za kilogram
kasza gryczana – około 3 złote za 400 gramów
ciecierzyca – około 4 złote za 500 gramów
papryka czerwona – około 7 złotych za kilogram
awokado – około 16 złotych za kilogram
brokuły – około 3 złote za sztukę
pieczarki – około 7 złotych za kilogram
mrożony szpinak – około 4,50 złotych za 400 gramów
mrożone warzywa – około 5 złotych za 400 gramów
masło orzechowe – około 10 złotych za słoik
kukurydza – około 3.50 złotych za puszkę
fasola czerwona – około 2 złote za puszkę
płatki kokosowe – około 3 złote za opakowanie
musli – około 7 złotych za opakowanie
pistacje – około 6 złotych za 100 gramów
płatki owsiane – około 4,50 złotych za kilogram
migdały – około 6 złotych za opakowanie
orzechy laskowe – około 6 złotych za opakowanie
orzechy ziemne – około 20 złotych za kilogram
żurawina – około 20 złotych za kilogram
mleko ryżowe – około 9 złotych za litr
jaja – około 6 złotych za 10 sztuk
mleko sojowe – około 7 złotych za litr
jogurt naturalny – około 1,50 złotych za opakowanie
mleko krowie – około 3 złote za litr
Ile na jedzenie wydaje przeciętna czteroosobowa rodzina stosująca dietę wegetariańską?
Przeciętna czteroosobowa rodzina, która składa się z dwojga dorosłych oraz dwójki dzieci, w ciągu miesiąca wydaje średnio 1000 – 1500 złotych na wyżywienie, w sytuacji kiedy stosuje dietę wegetariańską.
Wiele zależy od tego, czy zakupy spożywcze nabywane są w marketach, czy może w mniejszych sklepikach oferujących ekologiczne produkty. Te ostatnie często oferują wyższą jakość, a tym samym i wyższą cenę. Jednak wiele marketów sieciowych oferuje coraz więcej produktów wegetariańskich i wegańskich w dobrej jakości i atrakcyjnej cenie.
Single oraz pary czasami decydują się na dietę pudełkową. W ofercie większości firm cateringowych działających na rynku można znaleźć dietę wegetariańską. W zależności od liczby dostarczanych posiłków oraz liczby kalorii w jadłospisie tego typu rozwiązanie to koszt około 800 – 1500 złotych miesięcznie na osobę.
Przejście na wegetarianizm – jak zmniejszyć wydatki na diecie wegetariańskiej?
Istnieje kilka sposobów, które pozwalają na zmniejszenie wydatków na zakup produktów spożywczych. Poniżej kilka z nich.
Nie zawsze kupowanie produktów oznaczonych symbolem „eko” jest konieczne. Są one zazwyczaj droższe. Z reguły bez problemu można znaleźć dobrej jakości ich ogólnodostępne odpowiedniki.
Nie warto przesadzać z soją. Sojowe odpowiedniki mięsa, na przykład sojowe kiełbaski czy sojowe kotleciki wręcz zalewają półki sklepowe. Nie zawsze jednak warto je kupować ze względu na wysoki stopień przetworzenia. Tego typu produkty najlepiej jadać wyłącznie od czasu do czasu.
Miejsce robienia zakupów. Coraz częściej w dyskontach można spotkać wysokiej jakości produkty wegetariańskie w przystępnych cenach.
Wybieranie owoców sezonowych. Warto dobierać swój jadłospis do pory roku. Ceny większości owoców i warzyw wahają się przez cały rok.
Kupowanie tańszych i zdrowych zamienników. Niektóre wyszukane produkty, które są uwielbiane przez wegetarian można zastąpić tańszymi odpowiednikami.
Najlepiej ograniczyć jadanie na mieście do minimum. Często dania wegetariańskie ze względu na „modę” są dużo droższe niż samodzielne przygotowanie posiłków z tych samych składników.
Przejście na wegetarianizm – czy istnieją jakieś zagrożenia związane z dietą bezmięsną?
Osoby, które rozważają dietę wegetariańską, powinny zdawać sobie sprawę z tego, że niewłaściwie zbilansowany jadłospis zwiększa ryzyko powstawania niedoborów pokarmowych. Wegetarianie są narażeni na braki niektórych witamin i minerałów. Restrykcyjne odmiany wegetarianizmu mogą również zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy, niedokrwistości czy zaburzeń miesiączkowania. Dieta wegetariańska wiąże się ze spożywaniem większej ilości substancji będących pozostałościami po środkach ochrony roślin oraz nawozów sztucznych.
Wegetarianizm nie musi być droższą alternatywą dla diety mięsnej. Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju produkty spożywcze kupujemy. Im bardziej wyszukany jadłospis wegetarian, tym więcej pieniędzy należy przeznaczyć na zakup produktów spożywczych.