Sezon letni to idealny czas na spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Ładna pogoda sprzyja relaksowi oraz zachęca do wielu aktywności. Warto wówczas pomyśleć o zapleczu technicznym do przygotowania przekąsek oraz dań głównych dla siebie i swoich gości. Grill to bardzo popularne urządzenie, wykorzystywane do przyrządzania aromatycznych potraw na ruszcie. Często stanowi więc centrum letnich spotkań w gronie najbliższych. Podczas wyboru grilla na własny użytek, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie mamy oczekiwania wobec urządzenia oraz ile miejsca jesteśmy w stanie przeznaczyć na jego rozstawienie. Sprawdź, który grill będzie dla Ciebie najlepszy.
Z artykułu dowiesz się:
Jakie są rodzaje grillów
Czym charakteryzuje się grill węglowy
Ile kosztuje grill węglowy
Jakie zalety ma grill gazowy
Jaka jest cena grilla gazowego
Gdzie sprawdzi się grill elektryczny
Ile zapłacimy za grill elektryczny
Na co ostatecznie się zdecydować
Jakie są rodzaje grillów?
spis treści:
Na rynku znajdziemy wiele różnorodnych modeli grillów, spośród których każdy z pewnością znajdzie urządzenie odpowiadające jego potrzebom. Najpopularniejsze wciąż są grille węglowe, do których rozpalenia wykorzystuje się węgiel drzewny lub brykiet. Rozwiązanie to cieszy się dużą popularnością z uwagi na stosunkowo niskie koszty użytkowania.
W sklepach znajdziemy również znacznie mniej kłopotliwe oraz łatwiejsze w zachowaniu czystości grille gazowe, które wykorzystują gaz ziemny w butli jako źródło energii. Funkcjonalnym rozwiązaniem będą natomiast grille elektryczne zasilane przez sieć elektryczną. Jakie są cechy charakterystyczne poszczególnych produktów? Sprawdź w dalszej części artykułu.
Tradycyjny grill węglowy
Zalety grilla węglowego
Wśród najchętniej wybieranych przez Polaków rodzajów grillów, bez wątpienia wciąż znajdują się grille węglowe. Ich główną zaletą jest stosunkowo niska cena oraz duża mobilność. To typ grilla, który bez problemu przewieziemy w bagażniku samochodu oraz rozstawimy w dogodnej dla nas lokalizacji. Nawet w sytuacji, kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością miejsca.
Do rozpalenia urządzenia będzie nam potrzebny węgiel drzewny lub brykiet, a także podpałka w płynie lub w kostkach. Bez niej zadanie to mogłoby być trudne, ponieważ proces rozpalania jest dość skomplikowany oraz czasochłonny.
Na rynku znajdziemy również znacznie mniejsze grille jednorazowe, które są łatwe w transporcie oraz pozwalają przygotować ciepły posiłek w dowolnym miejscu. Dla wielu osób nie bez znaczenia pozostaje również sam klimat towarzyszący rozpalaniu grilla węglowego. Unoszący się specyficzny zapach, a także próba rozżarzenia materiału palnego to często niezbędna otoczka, towarzysząca spotkaniom w gronie najbliższych.
Grill węglowy – wady
Grill węglowy ma jednak również sporo wad, które warto wziąć pod uwagę przed zakupem. Główną z nich jest czasochłonne rozpalanie, a także trudności w utrzymaniu stałej temperatury. Węgiel lub brykiet z czasem się wypalają, przez co płomień traci swoją wydajność.
Dodatkowo przygotowanie potraw z reguły zajmuje sporo czasu oraz wymaga ciągłego nadzoru, aby skapujący na węgle tłuszcz nie wywołał zbyt dużego płomienia. Palenisko ma również tendencje do przygasania. Mimo że opał w postaci węgla drzewnego lub brykietu jest stosunkowo tani – za worek 5 kg zapłacimy około 10 złotych – to niewykorzystane na grillu resztki nie nadają się już do powtórnego użycia. Skapujący na rozżarzone węgle tłuszcz powoduje bowiem powstawanie związków rakotwórczych.
Poza tym kwestia czyszczenia grilla węglowego nie należy do przyjemnych, łatwych oraz szybkich czynności.
Ile kosztuje grill węglowy?
Na rynku znajdziemy bardzo wiele modeli grillów węglowych o zróżnicowanym stopniu zaawansowania.
Najtańszym rozwiązaniem jest oczywiście przenośny grill jednorazowy, za który zapłacimy już od około 10-20 złotych.
Proste modele turystyczne wielokrotnego użytku o niewielkiej masie to koszt od 15 do 50 złotych.
Grille z wygodną pokrywką przyspieszającą czas przygotowywania potraw to wydatek rzędu 100-250 złotych.
Najdroższe, a jednocześnie najbardziej funkcjonalne są grille z wygodnymi półeczkami, termometrem, pokrywką oraz kółkami, które kosztują od 150 zł wzwyż. Najbardziej zaawansowane modele grilla węglowego mogą kosztować nawet 1 000-1 300 złotych.
Cena uwarunkowana jest od jakości wykorzystanego materiału oraz wielkości paleniska.
Grille gazowe są znacznie łatwiejsze w codziennym użytkowaniu niż grille węglowe. Dzięki temu przygotowywanie posiłków jest zdecydowanie szybsze oraz mniej uciążliwe. Największą zaletą grilla gazowego jest sposób odpalania, który nie wymaga czasochłonnego pilnowania, dmuchania oraz wykorzystywania rozpałek. Wystarczy przekręcić pokrętło oraz ustawić urządzenie na optymalną wielkość płomienia. Potrawy przygotowywane są więc w stałej temperaturze, co znacznie przyspiesza proces smażenia.
Dodatkowo grille gazowe często wyposażone są w wygodne półki oraz szafki, gdzie zmieścimy nie tylko butlę gazową, ale również swoje ulubione przyprawy i niezbędne akcesoria grillowe.
Urządzenia te są również znacznie wyższe niż tradycyjne grille węglowe, co powoduje, że przygotowywanie potraw jest wygodniejsze i nie wymaga schylania. Grille gazowe będą więc idealnym wyborem dla osób ceniących sobie trwałość i estetykę, a także łatwą obsługę i czyszczenie. Butla z gazem to rozwiązanie ekonomiczne, które wystarcza na wiele godzin użytkowania.
Grill gazowy – wady
Grille gazowe posiadają również pewne mankamenty. Przede wszystkim są nimi masywne wymiary, co wiąże się z utrudnionym transportem i ograniczoną mobilnością. Grille te często są jednak wyposażone w wygodne kółka, które ułatwiają przesuwanie sprzętu z miejsca na miejsce. Dla osób, które kupują grilla docelowo do własnego ogrodu, wysoka masa nie powinna więc stanowić problemu.
Grill gazowy – ceny
Zakup grilla gazowego to znacznie większy wydatek niż jego węglowego odpowiednika. Jednak funkcjonalność oraz komfort użytkowania zdecydowanie są tego warte.
Grill gazowy kosztuje od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Najprostsze modele z dwoma palnikami kupimy już za około 300 – 400 złotych.
Cena uzależniona jest od mocy urządzenia, ilości palników, a także obudowy i załączonych akcesoriów. Nie bez znaczenia pozostaje również jakość i żywotność wykorzystanych materiałów.
Do podanych kosztów należy również doliczyć zakup butli z gazem.
Grill elektryczny – bezpieczne rozwiązanie domowe
Grille elektryczne to rozwiązanie, które z powodzeniem wykorzystamy w ogrodzie lub na balkonie, ale także w zaciszu własnego domu. Warunkiem koniecznym jest jedynie dostęp do energii elektrycznej. Urządzenia te przeważnie nie posiadają nóżek, dzięki czemu zajmują znacznie mniej miejsca oraz są bardziej poręczne.
Grill elektryczny to jedno z najbezpieczniejszych rozwiązań, które zapewniają równomierne pieczenie przez cały czas przygotowywania potrawy. Dodatkowo są wyjątkowo łatwe w obsłudze oraz utrzymaniu czystości, m.in. dzięki specjalnej nieprzywieralnej powłoce, co dla wielu osób stanowi najważniejszą zaletę.
Wadą grilla elektrycznego, mogą być stosunkowo wysokie koszty eksploatacji, związane z większym zużyciem energii elektrycznej.
Ile zapłacimy za grill elektryczny?
Grilla elektrycznego o podstawowej funkcjonalności kupimy już za około 200 złotych.
Urządzenia bardziej rozbudowane to natomiast wydatek rzędu nawet kilku tysięcy złotych.
Warto zwrócić uwagę, że w tej grupie znajdziemy zarówno wygodne urządzenia nablatowe, jak i sprzęty ogrodowe z nóżkami.
Podsumowanie
Wybór grilla zależy od indywidualnych preferencji oraz miejsca, gdzie będzie użytkowany.
Jeśli nie przepadamy za długotrwałym rozpalaniem oraz chcemy mieć kontrolę nad temperaturą płomienia, najlepiej wybrać grill gazowy. Grill węglowy sprawdzi się u osób ceniących sobie mobilność oraz ekonomiczne rozwiązania. Grill elektryczny to natomiast idealny wybór dla osób, które nie dysponują własną przestrzenią zewnętrzną – tarasem czy ogrodem.
Z punktu widzenia zdrowotnego, jeśli lubimy grillować, warto zainwestować w grill gazowy lub elektryczny, a jeśli wybierzemy grill węglowy, niech produkty w czasie pieczenia długo nie leżą bezpośrednio na ruszcie, a raczej na tackach, najlepiej stalowych – mówi mgr inż. Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia. Źródło cytatu: Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt; ncez.pl